Downloads

Hoe kun je een dart 18 catamaran snel laten varen?


Een Dart 18 is een eenvoudige catamaran waar iedereen op kan zeilen. Geen zwaarden, geen spi en weinig trim mogelijkheden. Toch vergt het enige oefening om de boot snel en soepel door het water te laten varen. Naast een goede uitlijning van de boot is hierbij ook de positie van de bemanning erg belangrijk. Stand van de mast, spanning op de neerhaler en stand van de zeilen kunnen voor het kleine beetje extra snelheid eveneens belangrijk zijn. Wil je jouw dart 18 goed trimmen en snel laten varen dan zijn onderstaande uitgaves een handig hulpmiddel.

Hoe zet je een dart 18 in elkaar, hoe zorg je ervoor dat de boot onder alle omstandigheden goed getrimd is en hoe lang en dik zijn alle lijntjes.
Lees er alles over in onderstaande 3 manuals.

 1. Dart18 rigging manual
  Hoe zet ik mijn dart in elkaar
 2. Ukida Technical manual
  Uitgave van de UKIDA
 3. Lengte en diameter lijntjes dart 18
  Officiële afmetingen van de lijntjes

dart18_rigging

Als wedstrijd zeiler wil je natuurlijk zo snel mogelijk van start naar finish zeilen, maar hoe pakje dat aan?
De onderstaande 3 uitgaves helpen je beetje op weg.

 1. Dart18 info boekje
  uitgave van de NDKO
 2. Hard met een Dart
  Optimale boot snelheid
 3. Koppels en krachten
  Hoe werkt mijn cat

dart18_koppels-en-krachten

 
 
Wil je meer weten over het zeilen op een dart dan zijn de volgende 2 boeken misschien interessant. In beide boeken speelt de dart de hoofdrol, en ze zijn geschreven door bekende dart zeilers. Voor wie ook af en toe een wedstrijdje wil gaan zeilen is het regelschrift van Henk Plaatje een handige eerste stap in het leren van enige regelkennis.