Dart 18 One-Up

De Dart18 is zo ontworpen dat hij ook makkelijk door 1 persoon gevaren worden ( dat noemen we 1-up).

Wanneer je 1-up gaat varen laat je de fok weg en hoef je alleen het grootzeil te bedienen.

Bij de wedstrijden kun je dan alleen mee varen (1-uppen). Je moet dan dus zonder fok varen!  Je hebt dan nog steeds dezelfde rating als de 2-mans uitvoering met fok.

Wat is het verschil bij de wedstrijden?
Wanneer je alleen gaat varen zonder fok dan kun je hoger aan de wind varen.  In het eerste kruisrak heeft dat bij weinig wind (1-3 bft) duidelijk voordelen. Je bent ook lichter en dat merk je goed. Bij wind 4-5 is het voordeel weg, maar zeker geen nadeel. Bij harde wind wordt het lastig en vraagt het one-up zeilen veel ervaring om vooraan mee te kunnen varen.

Een ander nadeel is dat je moeilijker overstag kunt aan. Je mist immers de fok die je anders helpt om door de wind te gaan. Overstag gaan duurt langer en het is ook net een iets andere techniek.

In het ruime windse rak kun je net iets lager sturen maar je hebt toch wel iets minder snelheid (je mist immers de fok) waardoor de verschillen heel klein blijven.

Aan de wind zijn de voordelen groter: zelfde of soms zelfs meer bootsnelheid maar hoger. Door het ontbreken van de fok wordt de punt van de boot immers niet ‘van de wind’  af geduwd.

En dat is dus weer een groot voordeel van de Dart18. Je kan net zo makkelijk alleen varen als met twee.