Klasseregels, Licenties en Meetbrieven

Klasseregels / bepalingen stricte eenheidsklasse

Voor het zeilen van lokale wedstrijden ligt het aan de organiserende club in hoeverre de klasseregels worden gehandhaaft.

Bij Rondje Texel en officiële Klasse Evenementen, onder auspiciën van de Nederlandse DartKlasse Organisatie, wordt ervanuit gegaan dat de deelnemende boten aan de Klasseregels voldoen.

Het belangrijkste is: kom vooral lekker zeilen en plezier maken op het water. De Dartklasse streeft ernaar de drempel zo laag mogelijk te houden. En hierin is een deel van het plezier en de sportiviteit dat je met een originele boot vaart.

Uitgangspunt is wel dat alle boten hetzelfde zijn en blijven. Uiteindelijk voorkomt dit een wedloop in nieuwe concepten en daardoor blijft de Dart18 een heel betaalbare wedstrijdcatamaran. Oud of nieuw, de snelheid van de boot wordt voornamelijk bepaald door de zeilers.

Officiële dispensatie op Klasse regels kan alleen worden verleend door het Internationale Rules Commitee van de Dart 18.

Zie ook de volgende pagina’s van het Watersportverbond:

https://www.watersportverbond.nl/besturennieuwsbrief/2019/mei/herziening-reglement-erkennen-en-afvoeren-van-klassen/

https://zeilen.watersporters.nl/wedstrijdzeilen/klassen/

https://www.watersportverbond.nl/wedstrijdsport/wedstrijdorganisatie/zeilen/klassen/

Meetbrief

Enkele jaren geleden zijn de meetbrieven voor strikte eenheidsklassen in het wedstrijdzeilen afgeschaft. Immers, als alle boten hetzelfde zijn en de onderdelen uit dezelfde fabriek komen valt er weinig te meten is de gedachte.

Startlicentie en lidmaatschap NDKO

Voor deelname aan een aantal wedstrijden heb je een startlicentie nodig (Open Nederlands Kampioenschap, Ronde om Texel). Voor deelname aan Nationale Kampioenschappen, EK en WK is een lidmaatschap van de Nederlandse Dart Klasse Organsatie (NDKO) verplicht. Een startlicentie kun je per evenement aanschaffen of voor een heel jaar.