Wedstrijdzeilen met de Dart 18

Algemeen

Met de Dart18 worden in Nederland (en in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Italië) op heel veel plaatsen wedstrijden gevaren. De Nederlandse Dart18 Klasse Organisatie (NDKO) organiseert elke jaar diverse zeilweekenden en een Nederlands Kampioenschap. Deze zeilweekenden worden “Klasse Evenementen” (KE) genoemd. Het doel van een KE is om met zoveel mogelijk Dart18 catamarans naar dezelfde locatie te gaan en daar 6 wedstrijden per weekend te zeilen. Hoe meer boten er van dezelfde klasse bij zijn, hoe leuker en spannender de wedstrijden worden. Het team dat de beste resultaten zeilt over alle evenementen wint de Jaarprijs van de Nederlandse Dartklasse.

We organiseren de weekenden in samenwerking met plaatselijke catamaran zeilverenigingen waar vaak al catamaran wedstrijden worden gevaren. Zo zijn we ervan verzekerd dat de wedstrijdorganisatie in goede handen is. Ook de catering en het sociale deel is daarbij goed verzorgd. Het leuke van de Klasse Evenementen is  dat je elkaar op deze manier regelmatig ontmoet en dat is weer goed voor de gezelligheid en de leuke avonden. En voor het steeds sneller leren zeilen..

Op een gemiddeld klasse evenement komen 10 tot 15 boten, wat afhankelijk van de locatie op kan lopen richting 25.

Eenheidsklasse
De Dart18 is een strikte eenheidsklasse. Dat betekent dat de boot en de onderdelen allemaal hetzelfde zijn. Onderdelen kun je bij diverse dealers kopen.

Startlicentie
Om aan officiele wedstrijden mee te doen heb je ook een startlicentie nodig. Die kun je per evenement kopen of voor een heel jaar aanschaffen bij het KNWV. Let op! Bij het ONK en Rondje Texel heb je een startlicentie nodig. Als je hier meer over wilt weten mail dan naar info@dart18klasse.nl

Bemanningslicentie
Het Watersportverbond wil graag weten wie er zeilen en daarom is de bemanningslicentie ingevoerd. In grote lijnen werkt deze hetzelfde als de startlicentie, alleen is deze veel goedkoper. Bemanningslicentie kan alleen als er ook een startlicentie aan boord is.

Zeilervaring
Wil je wedstrijden varen dan is het wel handig als je vaker gezeild hebt op een catamaran.Wil je dit voor de eerste keer gaan doen? Vraag bij Dart-leden om informatie wanneer je niet zeker weet hoe iets gaat en of je dat kan. We helpen je graag op weg met tips en koffie en naderhand een koud biertje!

Mail gerust naar info@dart18klasse.nl als je overweegt mee te komen doen. Wij helpen je graag op weg!

Last but not Least: Verzekering

Denk eraan dat je een goede bootverzekering hebt. Een WA is minimaal en let ook op de dekking. Vaar je op zee of op binnenwater, wedstrijden of recreatief em wat is je eigen risico,…controleer je polis goed!

Meetbrief: niet (meer) nodig
Omdat de Dart18 een strikte eenheidsklasse is zijn meetbrieven niet (meer) nodig. De boot hoeft dus niet door een officiele meter gemeten te worden en meetbrieven worden ook niet meer geregistreerd bij het Watersportverbond. Bij grote evenementen (WK’s, EK’s) worden boten wel gecontroleerd (scrutenering). Bij kleinere evenementen gaan we uit van sportiviteit en de wil van de zeilers om in een strikte eenheidsklasse te zeilen – iedereen hetzelfde materiaal!